تجهیزات و سیستمهای تهویه مطبوع

هوا ساز چیست؟

هوا ساز

دستگاه هوا ساز چیست؟

هوا ساز(Air Handling Unit) که به اختصار AHU نامیده می‌شود، دستگاهی برای تأمین هوای مطبوع و سالم با دستیابی به دما و رطوبت مناسب است. هواسازها یکی از اصلی‌ترین دستگاه‌های تهویه مطبوع هستند و در مسیر چیلر و بویلر با کانال هوا قرار می‌گیرند.

هواسازها به دو دسته هوا ساز صنعتی و هواساز ساختمانی تقسیم می‌شوند که از نظر ساختاری تفاوتی بین این دو دستگاه وجود ندارد، تفاوت آنها در ابعاد و اجزایی است که در آنها به کار می‌رود بعنوان مثال نوع فیلترها، تجهیزات رطوبت زن یا رطوبت گیر و درصد هوای برگشتی، این دستگاه‌ها را از هم متفاوت می‌سازد.

هواسازهای ساختمانی در واحدهای مسکونی، تجاری اداری و آموزشی استفاده می‌شود. اما هواسازهای صنعتی در سالن‌های بزرگ تولیدی، سالن‌های ورزشی، سوله‌های صنعتی و تهویه هوای انبار مورد استفاده قرار می‌گیرند.

 

اجزای تشکیل دهنده هواساز

فن یا هواکش هواساز

فن یا هواکش یکی از مهمترین اجزاء هواساز می‌باشد که موجب حرکت و جابه‌جایی هوا می‌شوند و بسته به نوع هواساز، ممکن است فن سانتریفیوژ، محوری، فولی یا غیره بر روی آن تعبیه شده باشد.

فیلتر دستگاه هوا ساز

در دستگاه هواساز از چندین لایه فیلتر استفاده می‌شود که وظیفه آنها فیلتر کردن هوا و جلوگیری از ورود ذرات گرد و غبار به داخل ساختمان و تجمع آنها در داخل کویل‌ها و تجهیزات داخلی هواساز است.

جهت تصفیه هوا باید از فیلترهای قابل شستشو استفاده شود که این فیلترها براساس نوع کارکردی که دارند در انواع فیلترهای قابل شستشو، هپا و کیسه‌ای مورد استفاده قرار می‌گیرند.

کویلهای گرمایشی و سرمایشی سیستم هوا ساز

هواساز حاوی کویل‌های گرمایشی و سرمایشی است که این کویل‌ها از فین‌های آلومینیومی و لوله‌های مسی تشکیل شده‌اند و کاملاً مماس و درگیر با لوله‌های مسی هستد.

کویل‌های گرمایشی یا با آب داغ یا بخار آب کار می‌کنند و یا الکتریکی هستند. کویل‌های سرمایشی با آب سرد و یا یک ماده مبرد کار می‌کنند.

کویل‌های سرمایش و گرمایش جهت تامین آب گرم و سرد هواساز باید با استفاده از لوله کشی با چیلر و بویلر در ارتباط باشند.

با توجه به ظرفیت هوا ساز ها تعداد لوله‌های عبوری و فین‌های آلومینیومی و همچنین تعداد ردیف کویل‌ها متغیر هستند.

 

بیشتر بخوانید: سیستم های سرمایشی و گرمایشی صنعتی

 

رطوبت زن و رطوبت گیر هوا ساز

دستگاه هواساز بسته به نوع ساختار آن می‌تواند تجهیزات رطوبت زن یا رطوبت گیر داشته باشد.

تجهیزات رطوبت زن عموماً در آب و هوای سرد که گرمایش پیوسته هوا موجب خشکی هوا می‌گردد مورد استفاده قرار می‌گیرد و تجهیزات رطوبت‌گیر عموماً در روزهایی از سال که هوا گرم است و باید رطوبت هوا گرفته شود به کار می‌رود.

تجهیزات کنترلی هوا ساز 

دستگاه‌های هواساز مجهز به تجهیزات کنترلی هستند که این تجهیزات شامل دماسنج‌ها، رطوبت سنج‌ها، عملگر مکانیکی، موتورها و کنترلرها هستند و برای تنظیم هر ویژگی هوا ساز از جمله تنظیم دما، تنظیم رطوبت و تنظیم سرعت ورود هوا، کیفیت هوا و غیره  به کار می‌روند.

لرزه گیر دستگاه هوا ساز

لرزه‌گیرها جهت جلوگیری از لرزش هواساز ها در آنها تعبیه می‌شوند.

کانال تغذیه هوا به داخل ساختمان

این کانال باعث انتقال هوای مطبوع و دلخواه از هواساز به ساختمان می‌شود.

محفظه اختلاط کننده هوای تازه و هوای برگشتی

محفظه‌ای در هواساز است  که اجازه می‌دهد درصدی از هوای تازه از بیرون با هوای برگشتی از ساختمان مخلوط گردد. هواساز ها به سه روش، هوای مورد نیاز را تامین می‌کنند:

  1. تأمین هوا به صورت کامل و صد درصدی از بیرون و از هوای تازه.
  2. سیر کوله کردن هوا ،یعنی هوای برگشتی از ساختمان داخل دستگاه به گردش در آمده و از بیرون تامیین نمیگردد.
  3. تأمین هوا به صورت درصدی، یعنی بخشی از هوای بیرون و بخشی از هوای برگشتی از داخل ساختمان تامیین می‌شود ،این دو نوع هوا در محفظه اختلاط با هم ترکیب می‌شود.

نحوه کارکرد هواساز

نحوه کارکرد هواساز بدین شکل است که آب سرد و گرمی که توسط چیلر، مینی چیلر، بویلر یا پکیچ تولید می‌شود توسط لوله کشی‌های انجام شده به کویل‌ها منتقل می‌شوند.

سپس هوا در اثر چرخش فن به داخل دستگاه کشیده شده و پس از عبور از فیلترهای تعبیه شده بر روی کویل‌های گرمایشی و سرمایشی که می تواند حاوی آب گرم یا سرد(یا بخار آب و یا مایع مبرد) باشد دمیده می‌شود و از این طریق هوای سرد و یا گرم مورد نیاز را تأمین می‌کند.

چنانچه در زمینه خرید، نصب و اجرای چیلر نیاز به مشاوره و خرید داشته باشد کارشناسان ما در شرکت ایران پیلوت آماده ارائه خدمات به شما کاربران عزیز هستند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *